A+ A A-

Визуализация медитация Освобождаване от чувство за вина

  • Посещения: 250

Визуализация медитация

Освобождаване от чувство за вина

Заеми удобна позиция, така, че да можеш напълно да се отпуснеш. Затвори очи. Вдишвай дълбоко, разширявайки гръдния кош, издишвай бавно и се отпускай. Направи го още веднъж. Усещай учестения ритъм на сърцето си. Дишай и издишай толкова пъти, колкото ти е нужно, докато усетиш как сърдечният ритъм става тих, равномерен, спокоен, синхронизиран с дишането ти. Заслушай се в музиката. Усети я като блага нежна енергия, която те обгръща с много любов и те приласкава да се довериш, напълно да се отпуснеш, да се потопиш в потока на енергията, която все по-силно навлиза в теб и ти въздейства благотворно.  

Нека и твоите мисли, твоят прекрасен ум и земно съзнание също приемат с радост почивката, в която влизат. Те я заслужават. Всеки ден неуморно работят за теб, за всички твои задачи в ежедневието ти. Усещай все повече и повече как ставаш лека, безтегловна, не усещаш тежестта на тялото си. Спокойна си. Никой, нищо друго в този момент няма значение за теб. Напълно си концентрирана навътре към себе си, към твоите лични потребности и желания, сега важни и значими за теб.

Напълно наясно си в каква точно фаза на живота си се намираш в настоящи момент. Знаеш, че в теб има наслоена тежка енергия, от която се чувстваш дискомфортно, от която даже те боли, не само в душата, но и физически. Осъзнаваш, че това се е случило заради неудовлетворението от себе си, от натупаното в теб усещане за чувство на вина, което е многослойно. То обхваща  само личното себеусещане и себевъзпрятие, но и обвързаността ти във взаимоотношенията с други хора, в събития, в които си преживяла различни усещания от нехубав за теб характер.

Ден след ден усещаш как това ти тежи, как ангажира мислите и вниманието ти, да преминаваш във вариациите на „Какво би било, ако…“, ако нещата биха се развили по друг начин, в който ти се проявяваш така, както сега би желала, за да има друга, по-хубава резултатност даденото събитие, което те удовлетворява, сваля от теб чувството за вина.

В теб тече монолог, питаш се: „Чувството за вина… Защо го изживявам? Какво го провокира? Защо е трудно да се освободя от него? Как да се справя?" Много са въпросите, които нахлуват като отприщен бент в съзнанието ти. Търсиш отговор от душата си. Тези въпроси на нея задаваш. Притихваш и потъваш в мълчание, за да усетиш, да възприемеш нейните отговори към теб, които да ти помогнат да се разтовариш, освободиш от този тежък товар, да продължиш напред и разгръщаш потенциалите си в проявите ти в Живота без него.

Мислите ти се насочват към усещането за лично неудовлетворение. Знаеш, че можеш да си по-добра в това, което правиш в заниманията си, но кой знае защо, не се получава така, както ти искаш. Това те кара да се чувстваш неуверена, плаха, недоволна. Кара те да се оглеждаш в другите край теб, да се сравняваш с тях, да виждаш техните постижения, а твоите да ги омаловажаваш. Ставаш критична към себе си. Не се харесваш, не се одобряваш. Все нещо не ти достига, за да си съвършена. Искаш да си такава, за да те харесват повече, за да има кой да се гордее с теб, да получаваш похвала за усърдията си, да показваш какво можеш. Това те кара да се чувстваш виновна, че не си добра, че не можеш да си като другите можеща и успяваща.

Сега си представи, че ти си менно такава, каквато би желала да си, извън това, което знаеш, че си в реалността. Позволи си да се освободиш от всички задръжки, скованости, предубеждения, обсъждания и осъждания от другите хора край теб, от техните мнения и приказки за теб, каква си, като каква те възприемат, от всички страхове и блокажи, които не ти позволяват да си тзи, която знаеш, че всъщност си ти, истинската. Изживей този момент! Осмели се! Разйрий себе си цялостно! 

Виждаш как се променяш, как ставаш различна, какви хуабви чувства и усещания те изпълват. Това е заради усещането за свобода и независимост, които до този моменъ не са били проявявани, заради което си се усещала скована и зависима от околната среда, от хората, от тегните мнения за теб, а това е създавал ов теб усещаме и за вина, че не си достатъчно добра в това, което правиш, че другите те критикуват и осъждат, защото не са доволни от теб, и ти не си доволна от себе си.

Време е да промениш това усещане за себе си. Концентрирай се навътре към себе си и си кажи, че вече желаеш да си такава, каквато си, свободна и независима, че ти ще правиш всичко в делата си така, както усещаш, че можеш и ше се радваш на резултатите и постиженята си, каквито и да са те, защото те са резултат от твоите действия. Стараеш се да ставаш все по-добра, да се усъвършенстваш, доволна от развитието ти, така, както ти желаеш, както на теб ти харесва. 

Вече няма чувство за вина в теб, не се сравняваш с другите, с техните постижения, не омаловажаваш своите, цениш ги, защото те са лично твоите. Харесва ти да си свободна и независима в проявите си ,да се харсваш и възпиемаш такава, каквато си, без усещане и вменяване на вина към себе си, че не си достатъчно добра. Запази в себе си това състояние и го проявявай в реалността. Не е трудно. Можеш го! Искаш го! Нужно ти е! Преоткривай себе си по нови начини и ги утвърждавай!

Остани в това състояние толкова дълго, колкото усетиш, че ти е нужно, за да утвърдиш в себе си. Когато се наситиш отвори очи, усмихни се! Радостна си! Живей по нов начин, като сееб си! Така да бъде! Амин.

Галя Йосифова